Szaturnusz a Mérlegben

Újabb kozmikus leckék: Szaturnusz a Mérlegben

 

 

2009 október 29-én a Mérlegbe  lép Szaturnusz, a kozmikus tanítómester. Akárcsak a többi jegyben, itt is  majdnem két és fél évig vedégeskedik. Csak 2010 április

8-án kukkant vissza a Szűzbe, de 2010 július 22-én már újra a Mérlegben találjuk, ahonnan 2012 október 5-én távozik.   Bár az asztrológiai hagyomány szerint ő is remekül érzi magát az egyensúlyteremtés, párkapcsolatok, társasági élet, művészetek, diplomácia jegyében, látogatásai újabb feladatokat adnak azokon az életterületeken, amelyekkel képletünkben kapcsolatba kerül.

 

A Szaturnusz leckéinek mindig az a célja, hogy szorgalommal, önfegyelemmel magasabb fejlődési szintre jussunk. Energiái kezelésének tulajdonképpen az utóbbi a leghatékonyabb eszköze.A több mint két éves fejlődési szakaszokban természetesen sokféleképpen teszi majd próbára türelmünket, állóképességünket, de ha helyesen sajátítottuk el a tananyagot, a ciklus végén jutalomban részesülünk. Ellenkező esetben azonban komoly kellemetlenségek juthatnak osztályrészünkül.

 

Szűz-béli vendégeskedése idején (2007. szeptember 3 – 2009.október 29) pl.egyebek mellett a gazdaság  az egészségügy  és a munakerőpiac problémás területei hívták fel magukra a figyelmünket, de saját testünk működéséről, a pszichés és a fizikai folyamatok közötti kapcsolatról, hagyományos és alternativ gyógymódokról is tanulhattunk. Szerencsés esetben nem a korábbi múlasztásaink, hibáink következményeként kellett elmélyülnünk ezekben a témákban.

 

A Szűz (akárcsak az Ikrek, Nyilas) változó minőséget képvisel az asztrológiában, részben tehát az évszakváltások közötti átmeneti időszaknak is tekinthető, de tágabb értelemben is kapcsolatban áll az átmenetek, átalakulások ciklusaival. Az évszak kezdő kardinális jegyek, mint a Mérleg (ill. a Kos, Rák és Bak) viszont  más területeken is új kezdeteket jeleznek. A teljesség igénye nélkül íme egy csokorra való azokból az esélyekből és veszélyekből, a,elyeket az időszak tartogat.

 

 

Személyes szint

 

Bár a Mérleg hagyományosan a házasság jegye, ez elkövetkező több mint két évben más társas kapcsolataink is előtérbe kerülnek. Ha eddig szőnyeg alá söpörtük esetleges problémáinkat ezeken a területeken, most óhatatlanul foglalkoznunk kell velük. Akár házassági krízisről legyen szó, akár egy mélyebb elköteleződésről, most sokkal komolyabban kell vennünk  viszonyainkat.

 

Ha párkapcsolatunkat csak az üres formák, kölcsönös függőség tartotta össze, valószínűleg széthullik, azok a párok, akik elviselik a külső körülményekből és a személyiségük változásáből fakadó nyomást, még jobban összekovácsolódnak. Azok az alkatok (pl. Mérleg típusok) akiket sokkal jobban érdekeltek a külvilág, a partner visszajelzései, mint saját igényeik, belső folyamataik, most valőszínűleg olyan helyzetbe kerülnek, amikor egyedül kell megtalálniuk egyensúlyukat. A született önfejűeknek, pl. a Kosoknak viszont folyamatosan tekintettel kell lenniük a másik fél szempontjaira.

Bármilyen fajta kapcsolatról legyen is szó, a Mérleg Szaturnusz nagy hangsúlyt helyez az olyan témákra, mint a korrekt bánásmód, érdekek kölcsönös tiszteletben tartása, párbeszéd, méltányosság, kompromisszumkészség.

 

Valószínűleg társasági életünk is átalakulásokon megy keresztül ebben az időszakban. A vidám összejövetelek megritkulnak, és olyan szükségszerű, formális események veszik át helyüket, mint pl. “kötelező” részvétel valamilyen családi ünnepségen, főnökünk születés napján vagy egy nem túl érdekes céges bulin.

 

 

 

Társadalom

 

A mérleg serpenyőit köztudottan nehéz kiegyensúlyozni. A társadalmi-gazdasági élet területein sem lesz könnyű valamennyi fél érdekeit szem előtt tartó, tisztességes megállapodásokat kötni. Az üzleti szférában a kommunikációs eszközök sokasága segíti majd a partnerek kapcsolatteremtését, a törvények félreértelmezése, közös vállalkozásokban felmetülő viták, valós gondok tüneti, formális kezelése viszont problémát okozhatnak.  A Szaturnusz persze nem szívbajos, ha gondokat kell feltárnia vagy rá kell mutatnia az esetleges hiányosságokra, a Mérleg jegyében pedig nem  tágít, amíg a szemben álló feleknek nem sikerült konszenzusra jutnia vagy kimerülten fel nem adják a vitát.

 

Mivel  a jelenlegi Szaturnusz átvonulást a  korábban említett diszharmonikus kölcsönhatása a Bakban állomásozó Plútóval is beárnyékolja, a hagyományosan kedvező  pozíció  hatásai nem érvényesülhetnek majd maradéktalanul. A Plútó már eddig is sok mindent megváltoztatott, az elsietett kormányzati döntéseknek világ viszonylatban drámai, és nem tervezett következményei lehetnek. Az új rendelkezéseket nem lesz könnyű átültetni a gyakorlatba, ahogy a szemben álló felek érdekeit is problémás lesz összeegyeztetni..

 

 

Látványos bukás?

 

Bár a Mérleg hagyományosan a diplomaták, stratégák, államférfiak jegye is, a Szaturnusz áthaladása nem mindig kedvez  a magas pozícióban levőknek. Sok éves munka jutalmaként a csúcsra is emelhet, de onnan brutálisan le is taszíthat vagy a szó szoros értelmében vett támadások céltáblájává tehet. Legutóbbi, 1980 – 1982 közötti látogatása idején lőttek rá pl. Ronald Reagan amerikai elnökre és II. János Pál pápára, Anwar Sadatot, az egyiptomi elnököt pedig meg is gyilkolták. Még korábban, 1862 – 1865-között pedig Amerikában elemi erővel tombolt a polgárháború

 

További infláció

 

A Szaturnusz Mérlegbe lépése együtt járhat bizonyos fizetőeszközök elértéktelenedésével. 1923-as átvonulása idején pl. a márka, 1950 – ben  a jen, 1981 – ben pedig a peso hígult fel. A jelenség mögött az érintett országok adósságai álltak, bankjegyeiknek nem volt valós fedezetük.

 

Kommunikáció, találmányok

 

Míg a tudomány kedvelő Szaturnusz a praktikus Szűz jegyében vendégeskedett, bizonyára sok  találmány született. Mérleg – beli tartózkodása idején ezek a termékek pont a megfelelő csomagolásban kerülnek a megfelelő közönséghez, hiszen a jegy specialitása egyebek mellett a külcsín megtervezése és a társasági kapcsolatok ápolása. Ugyancsak a Mérleg hatáskörébe tartozik az a sok szerződés, egyezmény és pénzügyi megállapodás is, amely szükséges ahhoz, hogy az említett javak a nagyközönség számára is hozzáférhetővé váljanak.

 

Akárcsak a másik két levegős jegy, az Ikrek,és a Vízöntő a Mérleg is kapcsolatban áll a kommunikációval, tömegtájékoztatással. A Mérleg Szaturnusz az olyan találmányokat részesíti előnyben, amelyek mindenki számára egyormán elérhetővé teszik  az információszerzést, tanulást. Ehhez a jegyálláshoz köthető pl. a nyomdagép, rádió (1891-1894), a hangos filmek (1921-1924), színes tévé (1950-1953), személyi számítógép (1980-1983 ) megjelenése. Az Apple-Macintosh – részvények is ugyanekkor kerültek a tőzsdére

 

 

Luxuscikkek alkonya?

 

A szintén Mérleg – hatás alatt álló luxucscikkek, csecsebecsék piaca azonban beszűkül: a réteg igényeket kielégítő ékszereket, játékszereket, nyalánkságokat nehéz lesz eladni. Divatkreációk területén is inkább  a hordható, széles körben hozzáférhető holmik lesznek a kelendőbbek. Várhatóan a szépségszalonok forgalma is gyérül, a költséges kezelések helyett újra előkerülnek nagyanyáink házi praktikái, a bőrbarát, természetes alapanyagok pedig tovább hódítanak. A kereskedelemben egyébként egyre inkább érvényesülhetnek a fair trade szempontjai.

 

Képzettebb munkaerők

 

A Szűzben haladó Szaturnusz  egyebek mellett kapcsolatban állt a munkanélküliséggel is. Akiknek sikerült tovább képezniük magukat a kényszerű tétlenség éveiben, korábbi pozíciójuknál jobb, kreatívabb munkalehetőségeket találhatnak, vagy kisebb – nagyobb csoportba társulva munkahelyeket teremthetnek maguknak. Amennyiben  termékeik piacképesek maradnak  a mostoha gazdasági felételek között is, ez részben megoldást jelnthet a Plútó Bakban haladása idején is folyamatos gondokat okozó munkanélküliség kérdésére.

 

Közeljövő

 

Az előttünk álló hónapok hangulatát a már bemutatott Oroszlán Mars – hatás , ill. Szaturnusz – Plútó kvadrát színezi át. (később a  2010 január 18-án Halakba lépő Jupiter, majd a május 27-én Kosba csörtető Uránusz is betársul a kozmikus színjátékba, de ez már egy másik téma).

 

A kétségtelenül problémás konstellációk veszélyek mellett esélyeket is tartogatnak, személyes és társadalmi szinten egyaránt.A nagyzolásra hajlamos Oroszlán jegyében a Mars többek között arra hajlamosíthat, hogy a problémákról tudomást sem véve, látványos külőségek közepette( Mérleg)  eltapsoljuk maradék, szegényes tartalékainkat (Bak Plútó).

 

Szerencsésebb esetekben, minden kreativitásunkat, lelkesedésünket (Oroszlán) latba vetjük, hogy  valamennyi felet (Mérleg) kielégítő megoldást találunk a súlyos gondokra (Bak Plútó). Ezek meglétét nem söpörjük a szőnyeg alá, hanem azon fáradozunk, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki mostoha feltételeinkből. Valamilyen alkotó (Oroszlán) és / vagy művészi (Mérleg) tevékenységet végzünk, kultúrális értékeket ápolunk, kiszelektáljuk  a bóvlikat szűkebb – tágabb környezetünkből, stb..

 

Kiss Kati

 

www.astroconsult.hu

 

Megjelent : 2009. ősz, Dívány

 

 

 

 

a