Egészség és betegség a Szűz Mars – tranzit tükrében

 

 

 

Mint az előző cikkben (A HOSSZÚ MENETELÉS IDŐSZAKA:  A Mars áthaladása a Szüzön,  http://astroconsult.ingyenblog.hu/a-hosszu-meneteles-idoszaka.blog) szó volt róla,  mivel a 6-os mundánház  a Szűz jegyébe esik, az egészség és betegség kérdéseivel is kapcsolatban áll. A régebbi idők asztrológiája valamivel árnyaltabban fogalmaz: míg az életerőre, testi – lelki állóképességre az első házban keres utalásokat, a 6. házat kimondottan a velünk született betegséghajlamokkal, belső „törésvonalainkkal” hozza összefüggésbe.

 

A Mars pedig, akárcsak a hatása alatt álló tőrök szintén kétélű fegyver: egyfelől valóban vitalitásunk jelölője, másfelől azonban infortuna minor, azaz kis rossztevő s mint ilyen betegségfaktor is lehet.

 

Értelemszerű tehát, hogy hosszas vándorlása a Szüzön sok szempontból világítja meg majd az egészség és betegség témáit. Valószínű pl. hogy gyakoribbakká válnak a bolygó és a jegy által jelzett egészségi problémák. Ezek felmerülését részben saját helytelen életvitelünknek köszönhetjük (hiszen az egészségtelen életmóddal szerzett betegségek is a 6. ház témáihoz tartoznak,  a vele szemben levő 12. ház pedig egyebek mellett önsorsrontó forgatókönyveinkre is utal), részben pedig a környezeti hatások miatt válunk érzékenyekké rájuk.

 

A Szűz azonban a gyógyításhoz társított jegyek egyike is. A benne uralkodó Merkúr , amely az Ikrekben még szárnyas sarujában szeleburdiskodott, egyaránt betöltve az istenek hírnöke és a tolvajok, szélhámosok patrónusa tisztségét, itt a kígyós botú Aesculapiussa, a rómaiak isteni orvosává nemesedik. A Mars pedig nem csak a sebek, a lázas betegségek, hanem a sebészek, sikeres műtétek ura is – ezért a régi idők asztrológusai a 6 házat egyenesen e planéta örömének is nevezték.

A regenerációs folyamatokkal is kapcsolatban álló Plútó és a folyamatosan javító, fejlesztő Jupiter is támogatása mellett most talán mi is oly módon hangolódhatunk rá a Mars elvére, hogy örömöt lelhetünk ezen az életterületen. Hiszen az elkövetkező 8 hónap alatt egyedülálló lehetőségeink adódnak, hogy megtaláljuk  a karakterünknek legmegfelelőbb terápiát, mélyreható gyógyulási folyamatokat indítsunk el szervezetünkben, önmagunk legjobb terapeutájává váljunk.

Ehhez azonban összhangba kell kerülnünk a föld elem energiáival valamint tudatosítanunk kell, milyen tünetek jelzik, hogya Szűz és a Mars elve diszharmonikusan működik szervezetünkben.

 

A Szűz és a Mars princípium a szervezetben.

 

A Szűz

 

Testrészek, szervek és  folyamatok:

Az orvosi asztrológiában a Szűz princípium uralma alatt áll a hasi tájék, az emésztőszervek, hasi idegközpont, a lép és a vékonybél, a rekeszizom, a hasnyálmirigy, élettani folyamatként a felvett tápanyag feloldódása a vékonybélben, az asszimiláció és bizonyos kiválasztási folyamatok, pl. a bélnedvé.

A jegyben uralkodó Merkúr az idegrendszerre van hatással. Az izomrendszerből a Szűz hatása alatt áll a has izomzata, a Rák, Mérleg princípiummal is kapcsolatba hozható rekeszizom, a csontrendszerből a rövid bordák. Ásványi sója az idegsejteket erősítő kálium szulfát. Mivel oxigént szállít a vérből a szövetekhez, a haj, körmök, bőr egészségének megőrzésében is szerepet játszik.

Betegségek:  Egész szervezete, de főleg gyomra, belei, emésztése érzékenyebb a többi jegynél.. A külső- belső egyensúly felborulását az átlagnál jobban megsínyli és emésztőszervi rendellenességekkel (gyomorfekély, hasmenés, vastagbélgyulladás, hashártya gyulladás, hasnyálmirigy gyulladás), anyagcserezavarokkal reagálhat. Ha túlpörgeti érzékeny idegrendszerét, álmatlanságban, pánikbetegségben és más lelki zavarokban, pl. depresszióban, kényszerneurózisokban, stb.  szenvedhet ill. allergiás panaszok jelentkezhetnek. Esetében azt is nehéz meghatározni, mikor csap át hipochondriába a szervezetében zajló folyamatokra vagy a külső környezet hatásaira való érzékenysége.

 

 

A Mars :

 

 Testrészek, szervek és folyamatok: arc, artériák, életerő, férfi nemi szervek, epe, fej, fogak, immunrendszer, inak, izmok, orr, sejtstimuláció, test energiája, vér, vörösvértestek

Betegségek: allergia, aranyér, autoimmun betegségek, balesetek, csonttörés, epepanaszok, fejfájás, gyulladások, harapás, húgyivarszervi megbetegedések, immun rendellenességek, láz, lázas megbetegedések, magas vérnyomás, nemi betegségek, sérülések, sokkos állapot, szakadás, szempanaszok, vágott sebek, vérszegénység.

 

A lehetséges problémák

 

A Mars Szűzben való haladása idején tehát két princípium kombinálódásából fakadó egészségi panaszok a szokásosnál gyakrabban jelentkezhetnek.

A feszültségeket tovább fokozza a Mars Szűzben haladását bemutató cikkben (Hosszú menetelés) említett Mars – Uránusz quinkunx is.

 

Az Uránusz hatása

 

Bár a Vízöntő jegyéhez társítják és a Merkúr felsőbb oktávjának tekinthető, szervek és testrészek helyett inkább folyamatok társíthatók hozza. Mivel egyike az ún. transzcedens bolygóknak, tartalmai nagyon nehezen integrálhatók személyiségünkben.

E new ages körökben rendkívül népszerű planétát a hirtelen megvilágosodások bolygójaként is becézik. És valóban: komplex összefüggéseket és folyamatokat foglal magába, magasabb szintű absztrakciókat, villámcsapás –szerű felismeréseket tár fel, ezeket azonban csak megfelelő „előmunkával” tehetjük a magunkévá. Amennyiben ez  előkészítés elmarad, az uránuszi sziporkák  inkább zavaróan és rombolóan hatnak vagy egyszerűen csak érthetetlenek lesznek.

Testi szinten az Uránusz felgyorsítja a folyamatokat vele kapcsolatba kerülő területeken, váratlan változásokat eredményez: a megvilágosodás – élményektől a pszichés zavarokig és a genetikai mutációkig. Az elektromosság princípiumaként összefüggésbe hozható az idegpályák elektronikus áramaival és a test elektrolit – háztartásával is.

Egyik legproblematikusabb hatása, hogy nagy mennyiségű energiát áraszt az idegrendszerbe, és ennek hatására a felszínre kerülhetnek a már meglevő tünetek vagy rendellenességek.

Mivel a föld jegyek szoros kapcsolatban állnak  az anyagi világgal,  a Szűz Mars – Kos Uránusz  kapcsolat a fizikai test számára teher és veszélyforrás is lehet. Hatása kb ahhoz hasonlítható  pl. egy vékony kábelen hatalmas erősségű áramot vezetnénk keresztül. A fizikából is tudjuk, hogy a kábel ilyenkor felforrósodik, aztán elég.

A fentebbi bolygókapcsolat, valamint az előző cikkben is említett Plútó- Uránusz kvadrát azt is valószínűsíti, hogy a külső környezet a jövőben is bombázni fog olyan  impulzusokkal, amelyek egyik pillanatról a másikra állítanak kész helyzetek elé és azonnali reakciót követelnek.

Márpedig a föld jegyek akkor a leghatékonyabbak, ha szilárd struktúrák állnak a rendelkezésükre, világosan körvonalazott lehetőségekkel és korlátokkal. Ilyenkor, ha nem is a leggyorsabban, de jó ütemben haladnak és tartós, megbízható értékeket képesek létrehozni. A váratlan változásokat, az eddig elfogadott értékrend felborulását, a fogodzók hiányát és a bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot azonban mindennél rosszabbul viselik

 

Hiszen hogy is lehetne valamit türelemmel kiérlelni, aprólékos részletességgel kidolgozni, amikor bármelyik pillanatban közbejöhet valami, illetve kiderül: ami eddig fontos és kívánatos volt, mára ímmár feleslegesként vetendő el. Hogy lehet ilyen körülmények között tervezni? Érdemes egyáltalán hozzáfogni? És egyáltalán, mihez érdemes ilyen helyzetben hozzáfogni?

 

A rendszeresen akadályokba ütköző energiák aztán, különösen a Mars retrográd szakasza alatt befele kezdenek el hatni, valamilyen folyamatos vibrálást, egyszersmind blokkoltságot okozva. Következményei akár testi tünetek, hangulati hullámzás is lehetnek, ill. „rossz időzítés”. Pl. az ember zizeg, vibrál, hiperaktív , amikor nincs túl sok cselekvési szabadsága, és totálisan lemerül, mire már léphetne.

Gyulladások is jelentkezhetnek: pl. ideg-és izom- és hasnyálmirigy –gyulladás, ideges rángások, motorikus zavarok, természetes ritmusaink, anyagcserénk zavara, valamint különböző allergiás tünetek .

 

Utóbbiak egyébként is jellemzők a Szűz jegyre. A harag kimutatása ugyanis számára a szó fizikai értelmében is kínos lehet: nemcsak emésztőrendszerét támadja meg, de egész fizikai valóját felzaklatja.  Ezért, ameddig csak teheti, inkább közvetett formában juttatja kifejezésre nemtetszését.. Túlzott pedantériájával pl. nem csak sugallja, hogy valójában egész más problémáktól szabadulna, hanem el is éri, hogy aki csak él és mozog fejvesztetten meneküljön az újabb nagytakarítási roham elől. Ha ez nem volna elég, a folyamatos zsörtölődés vagy a kritika holtbiztos fegyver. Végszükség esetén pedig légkör pollentartalmától akár az Antarktiszon is kaphat olyan tüsszögőrohamot, hogy még a világból is kifúj mindenkit, akit a háta közepére kívánna.

 

 Az allergiás tünetcsoport mögött ugyanis nagyon sok estben az agresszív energiák blokkoltságára utal. (Ha belegondolunk, hogy ahhoz is szükségünk van egy adag agresszióra, hogy beleharapjunk egy almába, ill. immunrendszerünk egészséges működése is az agresszivitás elvén alapszik, ez nem is akkora erény, mint amilyennek neveltetésünk előítéletei láttatják). Mint Rüdiger Dahlke : Az agresszió mint esély című könyvében részletesen kifejti, a marsikus energiák ilyenkor nem a karakterüknek megfelelő mederben áramlanak, így a valóságos ellenség helyett olyan szimbolikus ellenfelekre támadnak, mint a pollen vagy a macskaszőr.

(További részletek : A föld elem és az agresszió c. cikkben)

 

Persze, mindez „önhibánkon kívül” teljesen tudattalanul megy végbe, sőt, talán akkor sem tehetünk sokat ellene, ha éppenséggel tisztában vagyunk a kiváltó okokkal. Hiszen már főnökünkre is bajosan boríthatjuk rá az asztalt, de az olyan elvont problémákért, mint a recesszió, az általános instabilitás, környezetszennyeződés még ennél is nehezebb konkrét bűnösöket találni.

 

Túlélési technikák

 

Bár az irritációkat nem iktathatjuk ki környezetünkből, azok a megoldások, praktikák is földközelben vannak, amelyekkel védekezhetünk ellenünk.

 

A föld elem képviselőinek, különösen a Szűz típusoknak karakterükből fakadóan jó érzékük van a szervezet regenerációs képességének valamint a természet gyógyító erőinek a kiaknázásához. Sokuk ismeri pl. a gyógynövényeket,  érdeklődik a makrobiotika, teljes értékű táplálkozás, biogazdálkodás, népi gyógyászat, természetgyógyászati irányzatok iránt. Egészségünk megőrzése érdekében nekünk sem ártana tehát kiaknázni ezeket a módszereket.

 

 

 

A sártól az alkímiai aranyig

 

Persze, az európai kultúrkörben  a föld elemet nem szokás összefüggésbe hozni a spiritualitással. Az anyaghoz kapcsolódó társítások, pl. a tehetetlenség, nehézkesség, lassúság, teher, fizikai munka sokmindennek nevezhetők, csak fennköltnek nem – és előítéleteink szerint semmi közük a szellemhez.

A keleti kultúrákban azonban nem tesznek ilyen éles különbséget a kettő között. Épp ellenkezőleg, úgy tartják, hogy a szellemi megvalósítás szintje hétköznapi életünkben, anyagi szinten tükröződik a leginkább, illetve az anyag a szellemnek pusztán egy sűrűbb változata. (Ha belegondolunk a modern fizika sem állít mast: a finom atomi részecskék már inkább az energia semmint az anyag kategóriáiba tartoznak) A fentebbiekből követjező felismerések annyira összhangban vannak mindazzal, amit a józan paraszti ész diktál, hogy a föld elem kinyilatkoztatásaként is felfoghatók.

 

Alapszabály, hogy a problémák megoldásához a probléma keletkezésének pontjából kell kiindulni

Ha sárba esel, ne mondd, hogy bárcsak a Tádzs Mahal padlójáról kelnék fel ehelyett Ha sárba estél, újra a sárba kell letenned a kezedet és a sárból felkelned. Sárba esve nem tudsz márványpadlóról felkelni.” (Svámi Véda Baharti: A hatha jóga filozófiája)

 

Ebből a szempontból tehát az anyag, beleértve fizikai testünket is, ideális munkaeszköz. Hozzá kell tenni, hogy az európai alkimisták sem látták másként a középkorban. Ez már csak azért is fontos analógia, hiszen a  régi idők asztrológiájában az alkimia is a 6. ház és a Szűz , részben pedig a Mars uralma alá tartozott. A királyi tudománynak olyan jelentős művelői voltak, mint Paracelsus (aki maga is erőteljesen a Skorpió és a Szűz princípiumok hatása alatt állt, ráadásul épp 1493.november 11-én született), akinek gyógyítói eredményeit a mai orvostudomány is elismeri.

 

A közhiedelemmel ellentétben azonban a Nagy Mű megalkotása nem merült ki az aranycsinálók hóbortos kotyvasztásaiban (bár ilyen vadhajtások is voltak szép számban) hanem a materia primát, a személyiségben szunnyadó még kiaknázatlan lehetőségeket kellett a bölcsek aranyává nemesíteni, egy bonyolult tisztulási folyamatban. Ezért építették pl.a középkori alkimisták égetőkemencéit ember alakúvá. A megmunkálatlan ősanyagot hol egy értéktelen, bárhol megtalálható kődarab, hol pedig kimondottan gusztustalan hulladékok, egyes esetekben akár szemét is – jelképezte, ahogy fejlesztendő személyiségvonásaink sem túl rokonszenvesek  a kezdeti stádiumban.  A távol keleten ma is ilyen értelemben művelik az alkímiát: a jóga, a tai chi, a chi kung, a különböző harcművészetek az önnemesítés belső alkímiájának módszereiként ismeretesek.

 

Alkímia a konyhában

 

Testi szinten az alkímiai műveletek egészen banális dologgal, az étkezéssel is elkezdődhetnek, hiszen a Szűzhöz társítható emésztési folyamatok az alkímiai transzformációval is párhuzamba állíthatók. Korántsem mindegy hát, és ez a Mars Szüzön való tranzitja során fokozottan igaz – hogyan táplálkozunk, hiszen étrendünk befolyással van a bennünk zajló energetikai folyamatokra s ezeken keresztül tudatállapotunkra is.

A jóga irányzatok pl. azt tartják, hogy öt burok létezik az ember spirituális Önvalója körül, az első, a legkülső az annamaya, amely abból  a táplálékból áll, amit elfogyasztunk. A második az étel finomabb esszenciája  a pranamaya burok, amely  az életerőből épül fel, és csak ez után következnek az olyan finomabb energetikai rétegek, mint pl a manomaya, azaz a prána mentális esszenciája.

Az Önvalóval való kapcsolatápolás meglehetősen elvont fogalom, ha azonban testi lelki állóképességünkön akarunk javítani, az étrendünk átalakítása és a hatha jóga testtartásainak gyakorlásával kézzel fogható változásokat érhetünk el viszonylag roved idő alatt.

A konyhaművészet adta lehetőségeket már csak azért is érdemes kiaknázni, mert a Bika Jupiter nagy gourmand: jóindulatát legkönnyebben egy terített asztalnál lehet elnyerni (persze, a dolog természetéből adódóan a mértékletesség szintén fontos szempont, ha pedig a áruházak helyett inkább a piacra járunk vásárolni, alacsony költségvetéssel is lehet egészségesen táplálkozni)

(További részletek a kapcsolódó  A föld elem és az étkezés  c. cikkben)

 

 

Plútói próbatételek

Plútó, a Nagy Átalakító, a Mars jelenlegi szövetségese ösztönös rokonszenvet táplál az alkimia iránt. A közhiedelemmel ellentétben a realista Bak jegyében sem zárkózik el a spiritualitástól. Nyilasbeli vándorútjának (1995 – 2008 vége) nagy ígéretei mellé azonban kézzelfogható, a gyakorlatban is hasznosítható eredményeket akar. Szándékát, különösen 24 éves vándorlásának első éveiben, azaz  2008 végétől kb. 2015-ig a tőle szokásos, radikális módon nyilváníthatja ki.
A tranzitja során kapott, esetenként talán keservesen illúzió romboló leckéknek köszönhetően valószínűleg csak a jelenleg divatos személyiségfelesztési módszerek, mentális technikák töredéke maradhat életképes.

Nevezetesen azok, amelyek lehetővé teszik, hogy akár a legmostohább feltételek között is megőrizzük állóképességünket, hatékonyabbá váljunk, drága külsőségek helyett belső tartalékaink kiaknázását támogatják, a tudatállapot változása fizikai szinten, az anyagi világban is lemérhető.

Természetesen szó sincs arról, hogy kanalakat kéne görbítenünk a tudatunk erejével. Az anyag sűrű részecskéire csak viszonylag kevesen képesek ily módon hatni, azoknak a többsége pedig, akik pedig mégis igen, jó okkal titkolják el képességeiket.  Sokkal hétköznapibb csodatételekről van szó. Energiaállapotunkra, aznapi vagy általános megvalósítási szintünkre olyan apróságokból következtethetünk, hogy végre tudunk -e hajtani pl., és ha igen, mennyire hajlékonyan bizonyos jóga-ászanákat, harcművészeti formagyakorlatokat, a tai chi vagy indiai templomi tánc koreográfiáit. Ezeken az esetekben már annak a felismerése is kijózanító hatással bír, hogy mi az, amit valóban csinálunk, és mi az, amit eddig hittünk róla. Más, évezredes módszerek révén is hathatunk az anyagon keresztül a szellemre : pl. alkatunkhoz illő táplálkozás, gyógynövények, masszázs, akupunktúra, akupresszúra, stb. ismerete.

Az elmúlt években oly népszerű spirituális gyorstalpalókon hirdetetett kvantumugrások helyett azonban nagyobb hangsúlyt kapnak a hosszú távú érési, fejlődési folyamatok is. Hiszen tartós és hiteles javulást csak ily módon lehet előidézni.A nagy földtrigon energiái kiaknázásának egyik legelőnyösebb módja az lenne, ha nem csak megismerkednénk ezekkel a módszerekkel, hanem egész további életünkben alkalmaznánk őket.

A külső- belső valóság tárgyilagos érzékelése ily formán a magasabb szellemi síkokra való emelkedés kiindulópontjává válhat. Az olyan testérzetek, zsigeri reakciók tudatosítására építő rendszerek, mint a csi kung, harcművészetek, jóga – pl. nem próbál meggyőzni bennünket az ellenkezőjéről, ha mondjuk „csontjainkban érezzük” a veszélyt. A tőlünk telhető legmagasabb szintű éberséggel , a maguk valóságában tudomásul vesszük a tényeket. Belső erőközpontunkkal kapcsolatban maradva azonban abban is biztosak lehetünk, hogy a külső ingerre a lehető leghatékonyabban fogunk reagálni.
A spiritualitás plútói próbái ugyanis „embertelenek”, és azok is voltak mindig. A régi idők tradicionális kultúráiban aki spirituális útra lépett, mágiával, boszorkánysággal akart foglalkozni, vagy sámáni elhivatottságot érzett, még az átlagembernél is otthonosabban kellett mozognia úgy az anyag mint a szellem tartományban.

A leendő sámán „karrierje” pl.az őrülethez hasonló tünetcsoporttal kezdődik, de éppenséggel az különbözteti meg az elmebetegtől, hogy saját magát kikúrálva keveredik ki a válságból. Ha pedig látomásai nem voltak többek beteges hallucinációknál, már az első próbatételeknél kirostálódott, nem egyszer az életével is fizetett. Ez a malőr egyébként pályafutása során bármikor megtörténhetett vele. A látszólag kegyetlen tesztek jogosultsága azonnal érthetővé válik, ha belegondolunk: ha nem “igazak”a látomásai, követői – akár egy egész falu – életét is veszélybe sodorhatta volna.
Tanulmányai, majd gyógyítói praxisa csak a sikeres megmérettetéseket  követően kezdődhetett el. Életkörülményei is sokkal mostohábbak voltak a mieinknél. Bár nagyvárosi hétköznapjainkban már egy áramszünetet vagy a melegvíz- szolgáltatás pár órás kiesését is hajlamosak vagyunk elemi csapásként értékelni, már csak a középkorúak emlékeznek arra, hogy a közművesítés előtti időkben még a házimunkák is egész másként zajlottak. A dzsungelek benszülöttjei vagy a sarkvidéki jégkunyhók lakói még zordabb  viszonyok között éltek. Ebből kifolyólag  már az átlagembernek is jól kellett ismernie a természet árnyoldalait, annak pusztító arcát is. Egy varázslónak, sámánnak, javasembernek azonban még náluk is jobban kellett tudnia, hogy valamely növény hatóanyagának mekkora dózisa számít gyógyszernek és mi az, ami már öl, ahogy a mérgekre is ismernie kellett az ellenmérget. Akár saját maga, akár közössége túlélése érdekében is be kellett azonosítania a vihar, földrengés vagy egyéb katasztrófák jeleit is, mint ahogy azt is tudnia kellett, hogyan maradhat életben egyedül a vadonban, vészelhet át egy barlangban egy lavinaomlást.

 

Ha nem is ilyen, de hasonló, a gyakorlati érzékünket és tényleges szellemi megvalósítási szintünket próbára tevő helyzetekben 2012 folyamán is bőven lehet részünk. Hiszen  úgy az Uránusz mint a Plútó váratlan, sokkoló princípium, derült égből villámcsapás- szerű hatások, radikális… és végleges vagy legalábbis igen tartós változások jellemzik útjukat.

 

Ebből a szempontból Japán, Fukushima  története igencsak tanulságos. Az ottani emberek megtanultak együtt élni a mostoha természeti viszonyokkal: már az óvodásokat is napi fél órás – órás foglalkozásokon  gyakorlatoztatják, hogyan viselkedjenek, ha földrengés van. Pl. elbújni valami alá, ajtófélfák közé állni, stb. Az elemek ilyen színtű tombolásánál azonban mit sem ér a „felkészülés”. Azoknak volt szerencséjük, akiket belső erőközpontjuk épp máshova vitt  a kritikus időszakban – pl. külföldön voltak, stb. Hétköznapi életünkben is adódhatnak ilyen „véletlenek” – a jóga, meditáció, harcművészetek rendszeres, napi gyakorlása arra szolgál, hogy megnöveljük valószínűségüket.

 

Kiss  Kati

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 

A föld elem, az egészség és a táplálkozás

 

http://astroconsult.ingyenblog.hu/a-fold-elem-az-egeszseg-es-a-taplalkozas.blog

 

 

 

A föld jegyek és az agresszió: a  nagy földindulás

 

http://astroconsult.ingyenblog.hu/a-fold-jegyek-es-az-agresszio.blog

 

 

a